Pynta julgranen: Tips på hur du fixar den snyggaste granen

- Categories : Default , Nyheter

Hitta rätt material till ditt julpynt

Hur man ska pynta en julgran är något som ofta brukar röra upp starka känslor. En del vill ha en så traditionell julgran som möjligt medan andra vill go nuts med glitter och dekorationer. När det kommer till att klä granen så finns det inga regler. Däremot kan du gå inför ett visst tema då man ska dekorera din julgran. Här har vi samlat några av de populäraste stilarna på julgranar som du kan hämta inspiration från när du ska klä din egen gran.

Överdådigt pyntad gran à la Amerika

En äkta Disney-gran är för många den ideala julgranen. Den amerikanska granen är framtagen för att vara så tät att den nästan ser ut att vara gjord av päls. Det stora antalet grenar gör att du kan maxa mängden dekorationer. Och varför ska du inte göra det? 

Gå “all in” och pynta med mängder av kulor, strumpor, änglar och lampor, till exempel med en LED-slinga i olika färger. Fortsätt med en stor mängd glitter. Här gäller verkligen devisen “More is more” och ju mer kreativ du är, desto bättre. 

Tips! Börja med att fästa belysningen i toppen av granen och arbeta dig sedan ner i en cirkel så att lamporna fördelas jämt över grenarna. Därefter pyntar du med glitter och sist hänger du upp kulor och ornament. 

Klicka här för att se våra konstgjorda granar av amerikanskt snitt.

Klassisk röd julgran

Ingen högtid är så förknippad med traditioner som julen. En klassisk och gammeldags julgran med röda dekorationer kommer garanterat falla familjens alla jul-puritaner på läppen. För att lyckas med denna julgran ska du välja en idegran eller rödgran (eller en konstgjord variant av idegran.

När det kommer till själva pyntet så ska du inte bli för utsvävande. Håll dig till traditionella former som små och stora kulor och hjärtan. Till skillnad från den amerikanska granen ska denna granen ha max två-tre olika färger på pyntet. I exemplet ovan har vi valt att fokusera på klarröda och vita kulor. Som du ser har vi även låtit julstjärnan vara röd.

Polkagriskäppar är ett annat julgranspynt som passar i en klassisk julgran. Välj om du vill ha varianten du kan äta upp på tjugondag Knut, eller mer hållbara polkakäppar i oätliga material.

 

En frostig julgran dekorerad med guld och silver

Alla drömmer väl om en vit jul? Trots att snön sällan lägger sig lagom till fjärde advent (åtminstone inte för de av oss som bor i södra Sverige) kan du njuta av en frostigt vit julgran hela julen – inomhus. På Brøndsholm har vi frostiga granar i olika modeller och storlekar. Har du en vanlig plastgran sedan tidigare, eller har du köpt en äkta gran i år kan du fixa den frostiga looken med hjälp av lite snöspray.

Mot det frostigt vita är det vackert med pynt i guld och silver. Använd stora och små julgranskulor och varva med andra sorters pynt som hjärtan och stjärnor. Guld är en riktigt trevlig julfärg som effektivt reflekterar ljus från rummets alla håll och kanter vilket i sin tur skänker en stämningsfull känsla till ditt hem.

 

 

Rama in din julgran med pynt och dekorationer

Ett vanligt fel som många gör är att fokusera för mycket på pyntet i själva granen och helt glömma bort hur viktigt själva inramningen är. Med en “scen” blir granen så mycket mer praktfull att se på!

Hur du ska rama in din gran beror på var i hemmet den står. Är den placerad vid ett fönster kan du fästa stora julkulor och tjockt glitter i gardinstången och längs med gardinerna. Står granen nedanför trappan har du klä in trappräcket i grönt glitter, kulor och julstrumpor. Under och runt omkring julgranen kan du även lägga ut julklappar i olika storlekar och utseenden. Det behöver inte ens vara någonting i dem. Huvudsaken är att de är många!

Underskatta inte heller effekten av konstgjord snö. Placera konstsnön runt och framför granen för en mer naturnära känsla.

När ska man klä julgranen?

Vissa menar att 23:e december är den rätta dagen att pynta julgranen på. Andra vill kunna njuta av sin vackert dekorerade julgran längre än så och tar in den redan i slutet av november.

Det finns fördelar och nackdelar med båda sätten. Har du en äkta gran så har den en viss livslängd innan majoriteten av barren ligger på golvet istället för på grenarna. Då kan det vara klokare att klä den i samband med julhelgen.

Har man en konstgjord gran är detta däremot inte ett problem. Då kan man ha gran året runt om man nu vill det. Av denna anledning är plastgranar populära på arbetsplatser och i butiksinredning. Dock går man miste om den stämningsfulla doften av gran.

Däremot råder det inga tvivel kring när julgranen ska kastas ut (eller monteras ner). Detta ska nämligen ske 20 dagar efter julafton, den 13:e januari. Som en minnesregel kan du upprepa den gamla ramsan: tjugondag Knut, då ska julen ut.

Ge din julgran en personlig touch

En perfekt klädd julgran ska spegla dig som person. Genom att blanda konventionellt pynt med unika och personliga detaljer får du en gran med en unik och personlig prägel. Gillar du gamla leksaker? Fäst ett litet snöre i några favoriter och häng upp dem så de syns bland barren.

Detta tips går inte bara att tillämpa på hemmagranen utan funkar även för kontorsgranen. Försök pynta granen med pynt som förknippas med er specifika bransch. Jobbar du på ett transportföretag kan ni till exempel ha en julgran dekorerad med glittriga bilar.

Som sagt finns det inga regler när det kommer till att pynta julgranen. Men förhoppningsvis kan våra tips ge dig idéer och inspiration på hur du vill att din julgran ska se ut i år.