Vi tipsar: Så dekorerar du din altan inför sommaren

- Categories : Default

Finns det något härligare än att äntligen få dekorera altanen inför vår och sommar? Att sätta fram utemöblerna och grillen – och att köpa nya vackra växter att pynta med. När solen är uppe lite längre på kvällarna och det går att sitta ute till sent och njuta av den ljumma vinden. Det tror inte vi alla fall!

Så hur lyckas man då inreda altanen till den där perfekta platsen som hela familjen kan umgås på tillsammans? Fundera över vad du har för mål med din altan. Med ombonade och mysiga detaljer får du den att uppfattas mindre, men också hemtrevlig. Och med färre stilrena dekorationer upplevs altanen luftigare och med det större. Kanske älskar du blommor och växtlighet och vill fylla hela ytan med härlig grönska? Nedan går vi igenom hur du ska tänka när du dekorerar altanen inför några av vårens och sommarens bästa stunder.

Vad ska altanen användas till?

Den kanske mest väsentliga frågan är vad altanen ska användas till? Vilka kommer befinna sig där och vad kommer ni göra? Kanske är det långa grillkvällar med gäster som står på agendan, eller så är det solhäng med familjen och bad i en uppblåsbar barnpool?

När du vet vilka som kommer befinna sig på altanen och vad ni kommer hitta på är det också lättare att avgöra vad som behövs för att dessa stunder ska bli årets härligaste. Är det ett stort bord som rymmer många gäster, en loungesoffa eller mängder av lyktor och ljusslingor så att ni kan sitta uppe sent om kvällarna? Kom ihåg att även anpassa altanen efter barn och husdjur.

Har du ett växthus? Då kanske du även vill få inpiration till hur du dekorerar det snyggt. Mer om hur du inreder ett växthus kan du läsa här.

Vad har du/ni för stil?

Gillar du att pynta och inreda tycker du nog också att det är väligt kul att dekorera altanen. Är du däremot osäker på vad som är din stil kan det vara lite klurigt. Då är det bra att kunna ta del av trevlig altaninspiration och ett brett utbud av dekoration och inredning. Hos Brøndsholm hittar du ett stort utbud av ljuvlig hementeriör. Bland annat lyktor och ljusslingor, men också naturtrogna konstgjorda blommor och växter samt små bord, trevliga dukar och mattor.

    

Det finns såklart en mängd olika stilar att välja mellan. Kanske vill du att din altan ska gå i ljusa och enkla färger, eller så vill du framhäva det faktum att ytan är utomhus genom att addera ytterligare grönska. Genom att pynta med mysiga färginslag, som exempelvis en ljusslinga med lyktor i regnbågens alla färger, skapar du en hemtrevlig atmosfär som uppskattas av hela familjen. Försök att välja en stil som du och alla andra som ska vistas på altanen kommer trivas med under en lång tid – åtminstone under hela våren och sommaren.

Inspiration för altanen – det får du inte glömma när du dekorerar din altan

När du ska dekorera din altan finns det vissa komponeneter som inte får glömmas bort. Nedan följer all inredning du behöver samt användbar inspiration för stor eller liten altan.

Plats för att sitta och umgås

Sittplatserna är ofta några av altanens viktigaste komponenter. Vet du med dig att ni kommer vara många som ska sitta och umgås kan det vara en god idé att ha flera sittplatser. Kanske väljer du att ha en loungeavdelning i ena delen och ett matbord i den andra – beroende på hur mycket plats som finns såklart.

På en mindre altan kan du behöva nöja dig med en typ av sittmöbel. Då gäller det att prioritera vad som kommer användas mest. Stolar och bord, fåtöljer eller en soffa? Finns mycket plats är en solsäng eller en annan liggmöbel ofta mycket uppskattad. En sådan kan även placeras på gräset eller gruset nedanför altanen, om den inte får plats.

Kom ihåg att även anpassa de olika sittplatserna efter användningsområde. Är det ett bord med stolar vid vilket ni ska sitta och äta kan ett parasoll vara mycket uppskattat. Vid en solsäng vill du förmodligen att solen ska skina, men behöver istället ett litet bord på vilket ni kan ställa dricka och annat välbehövligt snacks.

 

Kuddar och textilier

Att pynta altanen med mysiga kuddar och andra textilier är precis lika viktigt som att dekorera med dem inomhus. Men kom ihåg att ta in all dekoration som inte tål vatten under natten så att de inte förstörs av regn.

Kuddar gör sofforna och fåtöljerna extra mysiga och med några filar håller du dig varm och bekväm även under svalare vårdagar eller sommarkvällar.

Vill du göra det lite extra ombonat kan du även sätta upp gardiner. Håll dig till samma sort och samma färger för ett stilrent intryck eller växla mellan olika färger för ett kreativt resultat. Hos Brøndsholm hittar du flera härliga gardiner. Bland annat trådgardiner i plast som även klarar av blötare väderförhållanden.

 

Blommor och växter

Är det egentligen en altan om den inte är pyntad med i alla fall ett par blommor och växter? Däremot är det helt upp till dig hur mycket växtlighet du vill dekorera din altan med. Kanske tycker du att det räcker med en liten krukväxt på bordet eller en växt i en snygg kruka vid sidan av soffgruppen? Eller så vill du fylla altanen med en massa vacker grönska?

Hos Brøndsholm hittar du mängder av vackra konstgjorda växter och blommor. Kolla bland annat in vårt utbud av konstgjord växtlighet med UV-skydd som inte tar skada och tappar färg när de utsätts för solens starka strålar.

    

Belysning är jätteviktigt

Det är viktigt med mysig belysning på altanen för att det ska vara trevligt att sitta där även när det börjat skymma. Belysning lyser inte bara upp din altan, du kan även påverka hela stämning i ditt val av ljusslinga eller lyktor.

Ett bra tips är att använda solcellslampor som laddas upp av solen under dagen. Eller batteridrivna lyktor som du enkelt kan flytta runt på och som finns i olika färger, former och storlekar. Ljuslyktor i vilka du kan placera levande ljus är också ett mysigt alternativ. Ljusslingor är perfekta att inreda med och finns i mängder av utföranden och färgkombinationer. Var inte rädd för att fylla på med mängder av fina ljusslingor, ju fler desto bättre tycker vi. Vi rekommenderar att du använder ljuskedjor med LED.