Så får du dina gamla vaser att kännas som nya - måla om dem med bikarbonat

- Categories : Nyheter

Att inreda med vaser och krukor som du sedan fyller med härlig grönska är ett av de bästa inredningstipsen för att skapa ett trevligt hem att vistas i. Och finns det egentligen något bättre än en ny fin vas? Kanske kan denna vas bidra med det där lilla extra till ditt matsalsbord eller till hyllan i hallen.

En ny trend som du inte får missa är att måla om dina redan befintliga vaser med färg och bikarbonat. Något som passar perfekt för dig som är sugen på att ta fram dina mer kreativa sidor och som har vaser hemma du sedan länge tröttnat på. Kanske brukar du köpa detaljer till ditt hem second hand och har vaser på lager som du skulle vilja ge lite extra kärlek. Det är både enkelt och smidigt att själv måla om en vas som du inte tycker passar den befintliga stilen i ditt hem. Det enda som behövs är bikarbonat och hobbyfärg.

Hos oss på Brøndsholm hittar du även vaser och krukor i alla möjliga modeller och storlekar, samt i en bred variation av färger och material. Utmärkt för dig som kanske inte har möjligheten eller inte orkar måla om dina redan befintliga vaser. Kolla bland annat in vår vas-simplicity i en vacker organisk form som även kommer i flera olika färger. Eller varför inte våra vackra terrakottavaser som alla bidrar en jordnära känsla till ditt hem.

TerrakottavasVas i bärnstenTerrakotta vas i vitt

Måla om dina vaser med bikarbonat och färg

Den nya trenden att måla om vaser och krukor med bikarbonat har kommit att bli otroligt populär den senaste tiden. Detta eftersom hantverket är så pass enkelt att vem som helst kan klara av det. Det kräver även ytterst få redskap. Att stanna upp och enbart fokusera på skapandet, kan även vara ett ypperligt tillfälle att varva ner från vardagens stress. Så, dra nu på dig målarkläderna, leta fram den gamla hobbyfärgen i förrådet och låt kreativiteten flöda.

Detta behöver du:

  • 2 delar hobbyfärg (ta den färg du har hemma)
  • 1 del bikarbonat eller bakpulver
  • En gammal vas du tröttnat på eller ett nyligen införskaffat loppisfynd

Följ dessa steg för ett felfritt resultat:

  1. Börja med att diska och torka av din vas eller kruka så att den är helt ren
  2. Blanda 2 delar färg och 1 del bikarbonat till en jämn massa
  3. Måla ett eller flera lager med färgen tills din vas är helt täckt. Hur många lager beroende på hur täckande du vill att resultatet ska bli. Var inte så noga med hur du penslar på färgen. Syns det ojämna penseldrag bidrar detta till charmen.
  4. Låt slutligen vasen torka i någon timme. Du kan behöva fixa till vissa delar där du tycker det saknas färg.

OBS! Var noga med att kontrollera att vasen är helt torr innan du tar i den eller rengör den på något vis. När du målar med bikarbonat och färg är det inte helt säkert att vasen kommer tåla vatten, så testa dig försiktigt fram. Det första du bör göra är att skrapa på vasen samt testa med lite vatten för att se hur tålig den är. Vi vill även uppmärksamma dig på att om du målar på Brondsholms vaser kan vi därför inte garantera att vasen eller krukan tål detta.

Så lyckas du med den perfekta stenfärgen - måla med bikarbonat

Kanske önskar du ge din vas en mer rustik känsla och därför måla den i en snygg stenfärg. Måla dina vaser och krukor med bikarbonat för en genuin sten- eller keramikliknande textur. Är du däremot inte intresserad av att själva måla om en vas kan du kolla in vårt utbud av krukor och vaser i keramik.

Kruka i keramik

Här kommer instruktioner på hur du blandar samt målar din vas i en perfekt stenfärg:

  1. Blanda 4 delar färg (grått, vitt eller svart) och 2 delar bikarbonat.
  2. Börja måla och se till att täcka vasen eller krukan med flera lager för en grövre yta. Även här kan det vara en fördel att inte dra penseln i raka drag för att skapa en mer stenliknande textur.
  3. Låt färgen torka ordentligt (ju fler lager färg desto längre tid kommer den behöva för att bli helt torr), och testa dig sedan fram för att se hur mycket den tål.

Känner du dig inte klar här - dekorera din vas med färg och mönster

Efter att vi under flera års tid enbart prytt våra hem i vitt, är det äntligen socialt accepterat att bjuda in lite färg till vår annars ganska enformiga inredning. Visst är det snyggt med enkla färger som vitt, beige och grått. Men var inte rädd för att addera ett par färgglada detaljer till din inredning. Som med exempelvis denna handgjorda vas med blandmotiv eller dessa härliga turkosa vaser tillverkade av återvunnet glas. Forskning tyder faktiskt på att vi blir gladare av lite färg.

Handgjord vas med bladmotivStor vas i turkosVas turkos

Har du en variation av penslar, hobbyfärg, tejp och tvättsvampar hemma är du fullt utrustad för att ge dina nymålade vaser eller krukor ytterligare en unik touch. Dekorera med små detaljer med hjälp av en spetsig pensel eller använd tejpen som mall för att skapa snygga mönster. Varför inte dutta på färg på vasens yta med en tvättsvamp för ett mer fluffigt intryck utan skapa linjer. Möjligheterna är oändliga. Här är det bara kreativiteten som sätter gränserna.

Så piffar du till hemma med härliga vaser och krukor

Med vaser och krukor skapar du enkelt ett hem att trivas i. En snygg vas kan nämligen placeras nästan var som helst. På matbordet, i bokhyllan, i fönstret, på köksbänken eller på handfatet i badrummet. Eftersom vaser och krukor kommer i så många olika former, storlek och färger kan du med fördel ta hjälp av dessa för att tillföra en mer varierad och kreativ känsla till din inredning. Placera en stor vas med pampasgräs på golvet och flera små vaser med konstgjorda blommor på det lilla bordet bredvid soffan. Fyll fönstret med snygga krukor som du målat om och dekorera med unika vaser på tomma och kala bänkytor.

Genom att måla om vaser så att de passar din alldeles egna unika stil eller införskaffa något nytt från oss på Brøndsholm kan du skapa ditt drömhem.