När ska man börja julpynta?

- Categories : Default

Är du en av dem som ständigt går och tänker 'när får man börja julpynta?'. I så fall har du hamnat helt rätt, för i denna artikel kommer vi att reda ut när det traditionsenligt är korrekt att börja julpynta, och hur du faktiskt kan bli lyckligare av att ta fram julpyntet tidigt.

När är det traditionsenligt att börja julpynta?

Ja, när ska man egentligen börja julpynta enligt tradition? Traditionen kring när man ska börja julpynta varierar mycket i Sverige, men det finns vissa riktlinjer som många följer. De flesta börjar julpynta i slutet av november eller i början av december. Men det är även en vanlig tradition att börja julpynta första advent, som alltid infaller på söndagen fyra veckor före julafton.

Se vår sida för julpynt här.

Är det för tidigt att börja julpynta i november?

Ja, är det för tidigt att börja julpynta i november? Nej, det finns inga strikta regler för när det är för tidigt att börja julpynta. Det är något du själv, eller tillsammans med dina nära och kära, väljer.

Tidigare julpyntning gör dig lyckligare

Tro det eller ej, men forskning visar att tidig julpyntning faktiskt kan göra dig lyckligare. En studie från den brittiska hemsidan Unilad har funnit att människor som börjar julpynta tidigt känner sig lyckligare. Psykoanalytikern Steve McKeown förklarar att julpyntet väcker barndomskänslor och minnen från jular när vi var små, vilket bidrar till en ökad lycka. Han menar att i vår hektiska värld vi lever i idag hjälper juldekorationer oss att återuppleva barndomskänslan av förväntan inför julen.

Men det finns fler fördelar - att börja julpynta tidigt signalerar också vänlighet mot grannar och förbipasserande som ser dina juldekorationer. En studie publicerad i Journal of Environmental Psychology visar att tidig julpyntning kan uppfattas som ett tecken på en vänlig personlighet.

 

När är det egentligen okej att ta fram julgranen?

Traditionellt sett kläs julgranen dagen före julafton, men på senare år har många börjat sätta upp den betydligt tidigare, ofta samtidigt som resten av julpyntet. Trots detta kan det finnas fördelar med att hålla fast vid den traditionella tidsplanen. Att ta in granen bara några dagar innan julafton hjälper till att bevara den fräsch och minskar risken för att den barrar tidigt. Om du är orolig för hur länge granen ska hålla sig fin inomhus kan du istället välja en konstgjord julgran – då slipper du både nedfallna barr och kan använda granen i flera år framöver.

Läs mer: Pynta julgranen: Tips på hur du fixar den snyggaste granen

Vid vilken tidpunkt ska julpyntet plockas ner

Till skillnad från ett exakt datum för att börja julpynta, som kan variera, finns det enligt tradition ett specifikt datum för när julpyntet ska tas ner. Tjugondag Knut, den 13 januari, markerar traditionellt slutet på julen, en sedvänja som härstammar från 1600-talet. Det är då det är dags för att plocka ner julgranen och städa undan alla juldekorationer.

Skapa julstämning med julpynt från Brondsholm.se

Sammanfattningsvis kan tidpunkten för att börja julpynta variera beroende på traditioner och personliga preferenser. Många följer traditionen att börja vid första advent, medan andra väljer att pynta redan i november. Oavsett när du börjar kan tidig julpyntning bidra till en känsla av lycka och skapa en välkomnande atmosfär. Hitta allt du behöver för att skapa din perfekta julstämning hos Brondsholm.se.