Guide: Så binder du den perfekta blombuketten

- Categories : Nyheter

Att binda helt egna blombuketter är både kul och kreativt. Tillför enkelt en unik touch till buketterna du skapar med hjälp av just dina favoritblommor. Att köpa redan färdiga buketter kräver ofta att du betalar en slant och även om du själv får välja vilka blommor som ska ingå blir resultatet ofta inte precis så som du önskat.

Första steget: val av blommor

När du binder egna buketter kan du välja att använda dig av konstgjorda blommor och växter. Många glömmer bort fördelarna med just konstgjorda buketter, även fast de är många. Samtliga blommor tål mörker, de vissnar inte, de kräver ingen skötsel och den nya generationens konstgjorda blommor går knappt att urskilja från äkta. Skapa en härlig blombukett med allt från luktärt till vackra rosor och ståtlig hortensia.   

Genom att binda konstgjorda buketter skapar du otroligt snygga blomsterarrangemang vilka håller under en betydligt längre tid än en liknande med riktiga blommor. Så länge du skyddar dem från regn och starkt solljus kan du behålla dina buketter under många år framöver.

Har du möjlighet att under vår och sommar ge dig ut i trädgården eller i naturen för att plocka egna blommor kan du med dessa såklart också skapa helt magiska kreationer. Finns det något finare än en maffig bukett fyllt med härliga sommarblomster? Odlar du fina blommor i din trädgård kan du skapa en vacker bukett med allt från ringblommor till gurkört, rosenskära och vallmo. Att variera mellan riktiga blommor och konstgjorda i hemmet är både praktiskt, snyggt och ekonomiskt. 

Många ser det som en utmaning att binda egna blombuketter, men det är faktiskt inte så klurigt som man skulle kunna tro. Med snygga konstgjorda växter eller levande blommor kan vem som helst skapa fantastiska blomsterarrangemang att pynta med i hemmets alla hörn.

Alla kan binda fina buketter 

Att binda egna buketter är både roligt och kreativt och du får alltid ett personligt resultat. Med konstgjorda växter och blommor väljer du själv hur din bukett ska se ut och du har alla möjligheter att ändra om och byta färg om så önskas.

Innan du ska knyta en blombukett är det viktigt att välja ett färgtema. Ett färgtema i någon form är alltid en säker väg till en snygg bukett. Kanske önskar du skapa en bukett med blommor i olika nyanser av blå blommor eller så matchar du vackra vita blommor med inslag av grönt. Att inkludera gröna kvistar i en bukett är alltid en bra idé. Dessa fungerar både som ett bra sällskap till övriga blommor, men också som en smidig utfyllnad.

    

När du binder en blombukett behöver du:

  • Blommor och gröna kvistar
  • Snöre eller band
  • Sax eller kniv
  • En snygg vas, kruka eller flaska
  • Vatten (om du använder riktiga blommor)
  • Näring (om du använder riktiga blommor)

  1. Börja med att välja ut de blommor och kvistar du vill använda dig av. Lägg ut dem på ett bord för en tydlig överblick. Använder du dig av riktiga blommor måste du först göra i ordning stjälkar och kvistar. Plocka bort de nedersta bladen för att du smidigt ska kunna binda ihop buketten i botten. De flesta konstgjorda blommor och växter är utan blad nederst och därför perfekt anpassade för att ingå i en bukett. 

  2. Vi kommer nu gå igenom hur du binder en bukett i en spiral. En så kallad spiralform gör det möjligt att använda många blommor utan att de trycks ihop eller står så tätt att de skadar varandra. Lägg först två stjälkar omlott och håll med tummen på ovansidan samt pekfingret och långfingret på baksidan, runt punkten där stjälkarna möts. Lägg sedan ytterligare en stjälk över de andra två.

  3. Nästa stjälk lägger du med blomman till vänster och stjälken till höger. Kläm sedan fast dessa med fingrarna. Snurra buketten och lägg en ny blomma på samma vis. Kom ihåg att hela tiden ha blomman åt samma håll och stjälken åt motsatt. 

  4. Se till att hålla blommorna i ett stadigt grepp med ena handen för att behålla bukettens form. När du formger blombuketten finns alltid utrymme för kreativitet. Placera blommorna i olika nivåer eller inkludera en mycket högre blomma bland flertalet kortare.

  5. Binder du en bukett med plastblommor är det mycket enklare att forma buketten till precis den form som du önskar. Är någon stjälk längre än de andra när blombuketten är klar, kan du alltid dra lite försiktigt i blomman för att rätta till dess placering. 

Använder du dig däremot av riktiga blommor kan du smidigt korta in stjälkarna ytterligare när buketten väl är ihopsatt med en vass kniv eller sax.

Några viktiga tips på vägen…

Våga vara kreativ med dina konstgjorda buketter. Med konstgjorda växter och blommor är det betydligt enklare att sätta ihop snygga blomsterarrangemang. Ta hjälp av mallen för hur du binder en bukett steg för steg för att skapa en ståtlig spiralform eller använd en snygg vas som utgångspunkt i vilken du placerar dina blommor och grönska på valfritt vis. I videon nedan får du inspiration till hur du smidigt skapar en vacker blombukett tillsammans med en ståtlig vas. Vasen från videon hittar du här

 

Blanda blommor i olika former för att skapa harmoni och balans i din blombukett. Använd allt från storblommiga varianter till några spetsiga och några högre. Är alla blommor i samma form blir buketten lätt rörig och det kommer inte gå att se varje enskild blomma. 

    

Önskar du inte binda en lite “rörigare” blombukett är ett tips att inte blanda för många färger. Håll dig till två eller tre närliggande färger och ta eventuellt in en kontrastfärg för att liva upp. Ett exempel på hur du binder en enhetlig konstgjord bukett ser du i kommande video. Krukan i videon hittar du här

Inkludera gärna grönt i din bukett för att få till stora och frodiga kreationer vilka ger en exklusiv känsla till sin omgivning. Använd gröna kvistar i din bukett mellan blommorna och runt om, likt en bladmanchett. Olika typer av grässtrån utgör också en fin detalj.

Tips! Med en trevlig vas i glas framhäver du bukettens gröna detaljer.

Bind med rätt teknik för ett lyckat resultat. Många nybörjare buntar ihop buketten utan vidare eftertanke. Men det är den teknik du använder som skapar formen på själva buketten. Som nämns ovan är spiralformen en av de vanligaste teknikerna. Skapar du en konstgjord bukett finns här större utrymme för kreativitet.