Hur julpyntar man gammaldags?

- Categories : Default

Vill du skapa en klassisk, gammaldags julkänsla? Vad räknas egentligen som retro julpynt? I denna artikel visar vi hur du inreder för en traditionell jul och hur du kan göra ditt eget gammaldags julpynt. Låt oss hjälpa dig att skapa en nostalgisk och mysig julstämning i ditt hem.

Vad är egentligen gammaldags julpynt?

Gammaldags julpynt syftar ofta på de dekorationer som användes förr i tiden och ger en nostalgisk och rustik atmosfär. Dessa dekorationer skapar en varm och mysig atmosfär som för tankarna till traditionellt julfirande. Exempel på gammaldags julpynt inkluderar halmsmycken, träfigurer, julbonader, pepparkakshus och adventsljusstakar. Många av dessa dekorationer använder vi fortfarande idag, ofta utan att tänka på att de faktiskt klassas som "gammaldags”.

Vill du ha fler tips på hur du skapar julstämning hemma? Vi delar med oss av våra bästa idéer här.

 

 

Hur lyckas man med gammaldags julpynt? Våra fem bästa tips

För att lyckas med gammaldags julpynt är det smart att hålla sig till traditionella julfärger som rött, grönt, vitt och guld. Idag används många olika färger, men för att skapa en klassisk julkänsla är dessa färger de mest traditionella. Nedan listar vi våra fem bästa tips för att du ska lyckas med ditt gammaldags julpynt:

1. Pynta granen med gammaldags julgranskulor: Använda dig av julgranskulor i färgerna rött, grönt, guld och vitt. I vårt sortiment av julgranskulor finner du julgranskulor i alla de traditionella julfärgerna.  

2. Häng upp julstrumporna framför spisen: Om du inte har en spis kan du hänga dem framför tv:n med en låtsas eld i bakgrunden. Vi har ett stort utbud av olika julstrumpor för alla olika smaker.

3. Ljussätt med levande ljus: En gammaldags jul kännetecknas ofta av levande ljus. Använd adventsljusstakar och ljusdekorerade granar för en varm och autentisk känsla. Men vill du vara på den säkra sidan kan du alltid använda dig av våra ljusslingor.

4. Handgjort pynt: Skapa egna dekorationer, som flätade korgar av papper, virkade eller stickade figurer och textila bonader. Handgjort pynt ger en personlig och nostalgisk känsla. Läs mer nedan på hur du kan skapa ditt egna julgranspynt. 

5. Använd dig av gammaldags julgranspynt: Pynta granen med gammaldags julgranspynt såsom halmfigurer, änglar, pepparkakor och handgjorda pappersstjärnor. 

Gammaldags julpynt du kan skapa själv

Vill du skapa ditt eget julpynt med gammaldags tema? Här är några tips på DIY gammaldags julpynt som kan ge ditt hem en nostalgisk julstämning:

Pepparkakshus och pepparkaksdekorationer

Att dekorera hemmet med pepparkakshus och pepparkaksfigurer är en älskad tradition som många fortfarande vårdar. Du kan antingen baka dina egna pepparkakor eller köpa färdiga delar till pepparkakshuset – det är upp till dig! När alla delar är färdiga kan du låta kreativiteten flöda fritt med dekorationen. Använd glasyr, godis och andra dekorationer för att skapa ett personligt och stämningsfullt pepparkakshus som passar in i din julpyntning. Pepparkakorna bidrar inte bara till julstämningen, utan sprider även en härlig doft i hela hemmet.

Handgjorda pappers- och textildekorationer

Pappersstjärnor, korgar och girlanger har länge varit en del av traditionellt gammaldags julpynt. Med några enkla material kan du enkelt skapa dessa dekorationer själv. Allt du behöver är färgat papper, en sax och lite kreativitet! Klipp och vik papperet i olika former som julklappar, snöflingor eller änglar för att ge ditt hem en personlig och nostalgisk julkänsla. Det är ett roligt pyssel som passar alla åldrar och bidrar till en varm, gammaldags julstämning.

Ge dig själv en stund att skapa och njuta av julens kreativa sida!

 

Skapa gammaldags julpynt med kottar och mossa

Ett annat sätt att ge din julpyntning en nostalgisk känsla är att använda våra konstgjorda kottar och mossa för att skapa stämningsfulla dekorationer. Genom att kombinera dessa naturinspirerade material kan du bygga ett vinterlandskap där du placerar ut julfigurer och andra detaljer för en personlig och gammaldags touch.

Vill du ha mer inspiration? Läs vår guide om hur du kan pyssla med kottar och skapa unika juldekorationer