Så gör du festligt pyssel med kottar

- Categories : Default

Naturen erbjuder mängder av växter och andra föremål som du kan göra roliga DIY-projekt med. Julen är ett perfekt tillfälle för att anordna pyssel med kottar, mossa och grenar, och skapa vackra konstellationer att ha framme. 

Pyssel är ett mysigt event som du kan njuta av tillsammans med dina vänner, din familj eller arbetskompisarna. Samtidigt som ni har en trevlig stund tillsammans gör du egna dekorationer som du kan ha i ditt hem eller ge bort i present. 

Kom igång med ditt julpyssel

Du kan anordna olika typer av julpyssel. Tillsammans med glögg, levande ljus och pepparkakor kommer pysslet bli julens mysigaste aktivitet. Några tips på olika DIY-pyssel kommer här:

 

 

Julgransdekorationer

Gör egna julgransdekorationer av olika material såsom papper, tyg, pärlor eller lera. Du kan handmåla kulor, små figurer med kottar eller glitterprydnader och mycket mera.

Julkort

Skapa egna julkort som du kan skicka till familj och vänner. Blanda olika tekniker: måla, använd decoupage eller skapa collage för att göra unika och personliga julkort.

Adventskalender

Varför inte göra en handgjord adventskalender? Addera små påsar, askar eller fickor och fyll dem med godsaker eller gåvor för varje dag fram till jul.

Tips: Läs vår guide till hur du gör din egen adventskalender

Julkransar

Att göra egna julkransar är inte så svårt som du kanske tror. Använd granris, konstgjorda blommor, kottar eller andra dekorationsfigurer som pynt och låt kransen hängas på dörren eller användas som dekoration inomhus. Hos Brøndsholm kan du även köpa färdiga konstgjorda julkransar som håller sig fina år efter år. 

Ljuslyktor

Dekorera glasburkar eller ljuslyktor med färgat papper, glitter eller band för att skapa stämningsfulla dekorationer. 

Tomtepyssel

Gör egna tomtar eller figurer av tyg, garn eller ull. Du kan virka, sticka eller sy tomtar och använda som fina dekorationer.

Pyssel med kottar för barn

Gör enkla pyssel med kottar och andra föremål tillsammans med barnen. Det kan vara snöflingor av papper, pappfigurer, julmotiv på fönstren med snöspray eller målade kottar i julens färger. 

Pyssel från naturen

Använd naturens eget material, som exempelvis kottar, kvistar, mossa och granris för att skapa vackra dekorationer och arrangemang. Kottar är fina att använda som de är. Men de kan också målas i olika färger och dekoreras med glitter.  

Pyssel med kottar i fokus

Som vi redan nämnt finns det mycket i naturen som du kan göra pyssel av. Just kottar är ett redskap som kan användas till mycket. Du kan göra små figurer av dem, använda dem som julgransdekoration eller som detaljer i en julkrans. Ja, möjligheterna är oändliga. Nedan följer två förslag på hur du kan dekorera med kottar. 

    

Så här gör du en kottkrans:

- Dela upp dina kottar i fyra högar och sprid ut dem på tidningspapper.
- Spraya varje hög en eller ett par gånger med vald färg, vrid på kottarna för att måla runt om och låt sedan torka.
- Gör en krans av ståltråd och spraya den i valfri färg.
- Limma kottarna runt sidan på kransen.
- Fortsätt att limma kottar i olika färger runt hela kransen.
- Limma även fast dem på insidan och utsidan av kransen.
- Sätt fast en pärla i mitten mellan varje kotte som en fin detalj

Ska du pyssla med kottar tillsammans med dina barn? Då skulle ni kunna göra kott-tomtar att hänga i granen. 

Så här gör du kott-tomtar:

- Klipp till alla delar du behöver i filt: en trekant till mössa, vantar, halsduk med flikar i varje ände och hjärtan till fötterna.
- Limma fast en träkula på ena sidan av kotten och därefter fötterna på den andra.
- Klipp till en bit snöre och lägg snöret som en ögla i toppen av mössan. Limma sedan ihop mössan.
- Sätt fast halsduken runt halsen, vantar på kott-kroppen och limma fast luvan på kulan.
- Rita ögon med en vattenfast penna. Klart!

Gör ett kott-zoo: 

Självklart behöver det inte vara jul för att du ska kunna göra egna dekorationer med kottar. Ett kott-zoo är ett annat roligt pyssel att göra ihop med ditt barn. Allt du behöver är grankottar, tallkottar, ekollon, ett par glasspinnar samt grillpinnar, små kvistar, träknappar, gula piprensare, hobbylim, hobbyfärg, en pensel, sax och lite fantasi. Gör giraffer, lejon och andra exotiska djur – bara din kreativitet sätter gränserna. 

Kottar som bordsdekoration: 

Använd även kottar som dekoration på bordet. Du skulle exempelvis kunna fylla en genomskinlig vas med kottar eller måla kottarna i vackra färger som passar din nästa dukning. 

Inhandla material till pyssel hos Brøndsholm

Vi har det mesta inom pyssel och dekorationer från naturen. Oberoende av årstid, säsong och högtid. För höst- och vinterpyssel hittar du kottar i guld, äkta ekblad, björkgrenar, bark, eukalyptus-kransar, svampar och mycket mera. För att du ska kunna få ihop ditt pyssel behövs också hjälpmedel såsom verktyg, lim, spray, tejp, krokar, nål och tråd. Allt detta och mer kan du köpa på Brøndsholm.se