Gör din egen adventskalender | Tips och trix | Brøndsholm

- Categories : Default , Nyheter

Det behöver inte vara speciellt svårt att göra din helt egna adventskalender. Det finns många kreativa sätt att gå tillväga på. Det enda som behövs är lite fantasi – och rätt redskap såklart.

I den här guiden kommer vi ge dig förslag på hur du gör en adventskalender själv, men också tipsa om roliga idéer på klappar du kan fylla den med. Låt julen bli ännu härligare i år genom att överraska din pojkvän, flickvän eller barnen med att göra en egen adventskalender men klappar anpassade efter just dem.

 

Vilken typ av adventskalender vill du göra?

Det första du behöver bestämma dig för när du ska göra din egen adventskalender är hur den ska se ut. Känner du dig kreativ och pysselsugen skulle du kunna göra en helt egen kalender med hjälp av kartong, eller något annat material som du känner dig bekväm att arbeta med. Ytterligare ett alternativ är att göra små paket eller köpa gulliga påsar att placera klapparna i. Paketen kan staplas på varandra och påsarna kan bindas på ett snöre som du sedan hänger upp på väggen.

Gör din egen adventskalender av kartong

Du har säkert sett de färdiga adventskalendrarna man idag kan köpa med produkter från olika varumärken. Faktum är att du kan göra en sådan helt själv – och relativt enkelt. Det du ska göra är att bygga ett litet hus i kartong, med väggar och öppningar för luckorna.

Tips! Bestäm dig för vad du ska fylla adventskalendern med redan innan du börjar bygga. Hur stora paket du köper är såklart avgörande för luckornas storlek.

Här hittar du flera kreativa presentidéer från Brøndsholm.

Adventskalender på snöre med små påsar och julstrumpor med paket i.

Detta behöver du::

  • En stor kartong
  • Färgpennor, färg eller klistermärken för dekoration
  • En skarp kniv eller sax
  • En linjal eller måttband
  • Lim eller dubbelhäftande tejp
  • Papperspåsar eller små lådor
  • Godis, små presenter eller meddelanden att fylla julkalendern med
  • Snören eller band för att hänga upp kalendern

Steg 1: Förberedelser

Börja med att mäta och rita ut varje lucka på insidan av kartongen. Du kan antingen göra 24 luckor, en för varje dag fram till julafton. Eller fyra, en för varje advent. Du kan ha en stor öppning som visar alla luckor eller individuella små fack som kan öppnas var för sig.

Om du vill ha individuella fack kan du använda papperspåsar eller små lådor att lägga klapparna i. Mät och skär ut öppningarna för dessa i kartongen.

Steg 2: Dekorera kartongen

Nu är det dags att dekorera kartongen. Använd färgpennor, färg eller klistermärken för att skapa en julig design. För att täcka kartongens tråkiga utsida skulle du kunna slå in adventskalendern i paketpapper, eller måla den i en stämningsfull färg. Du kan även använda andra tillbehör för inslagning – såsom band och rosetter. För extra julkänsla kan du addera stämningsfulla symboler som snöflingor och små tomtenissar. 

Steg 3: Skär ut facken

När dekorationen har torkat kan du börja skära ut facken i kartongen. Använd en skarp kniv eller sax och följ de linjer du ritade tidigare. Var noga med att inte skära av hela sidan utan att lämna en kant så att facken fortfarande är fästa i kartongen.

Steg 4: Fäst papperspåsar eller lådor

Om du valde att använda papperspåsar eller små lådor kan du nu fästa dem i de utskurna öppningarna. Använd klister eller dubbelhäftande tejp för att få dem att sitta ordentligt.

Steg 5: Fyll kalendern

Nu är det dags att fylla kalendern med godis, små presenter eller meddelanden. Varje fack ska innehålla en överraskning för varje dag fram till julafton. Vill du inte enbart fylla den med presenter kan du istället lämna små lappar med ledtrådar till var presenterna går att hitta.

Steg 6: Häng upp kalendern

Sist men inte minst, fäst ett snöre eller band på kalenderns ovansida för att hänga upp den – om du vill. Se till att snöret är tillräckligt starkt för att kunna bära kalenderns vikt.

Gör din egen adventskalender med påsar

Att göra en egen adventskalender med små påsar på ett snöre är ett charmigt alternativ. Nedan följer en guide som steg för steg hjälper dig skapa den perfekta vägghängda julkalendern. 

Detta behöver du:

  • 24 små påsar samt påsklämmor (till exempel papperspåsar eller tygpåsar)
  • Ett snöre eller band (ungefär 2-3 meter långt)
  • Pynt
  • Klämmor eller klistermärken för att fästa påsarna på snöret
  • Klister eller dubbelhäftande tejp
  • Godis, små presenter eller meddelanden att fylla påsarna med

 

Steg 1: Förberedelser

Börja med att välja ut de små påsarna du ska använda dig av. Det skulle kunna vara papperspåsar, tygpåsar – eller kanske en liten julstrumpa eller tomteluva. Se till att påsarna är tillräckligt stora för att rymma det du vill fylla dem med.

Steg 2: Pynta påsarna

Det finns mängder av roliga sätt att pynta de små påsarna på. Använd ett sidenband för att stänga påsen och trä på en julgranskula, ett hjärtastjärna eller kanske en snöflinga på bandet. Vi vill även tipsa om att vira en stämningsfull ljusslinga runt snöret.

Steg 3: Fyll påsarna

Nu är det dags att fylla påsarna med godis, små presenter eller meddelanden. Det viktigaste är att det finns en liten överraskning för varje dag fram till jul. Var kreativ och utgå från vad personen som ska få kalendern tycker om.

Steg 4: Förbered snöret

Ta snöret eller bandet och mät ut den längd du vill ha. Lite extra längd är alltid bra för att du ska kunna justera snöret och knyta det på plats.

Steg 5: Fäst påsarna

Nu är det dags att fästa påsarna på snöret. Du kan använda klämmor eller klistermärken som fäste. Placera dem med jämna mellanrum.

Steg 6: Fäst snöret på väggen

Bestäm var du vill hänga upp adventskalendern och fäst snöret på väggen. Du kan använda dubbelhäftande tejp som fäste.

Hitta klappar till adventskalendern

Ett klassiskt och billigt alternativ när du ska göra en egen adventskalender är att fylla den med godis. Några julfavoriter är chokladpraliner, små karameller och pepparkakor. Julgodis är även fint att dekorera med under juletid – så varför inte även inkludera några konstgjorda karameller att använda som dekoration.

Små eller större gåvor kan även inkluderas i adventskalendern – och du kan varva mellan dyrare och billigare presenter. Du skulle exempelvis kunna lyxa till det varje advent med något lite mer påkostat bakom luckan. Det skulle kunna vara smycken, köksutrustning, eller en leksak till barnet.

Vill du inte att varje lucka ska kosta pengar kan du även gömma små handskrivna lappar med gulliga meddelanden som förgyller hans eller hennes dag. 

Dekorera en julstation för din kalender

Att dekorera en julstation för din adventskalender gör lucköppningen extra rolig och stämningsfull. Nedan delar vi med oss av lite inspiration till hur just din julstation skulle kunna se ut, med hjälp av pyssel och dekorationer från Brøndsholm.

Börja med att välja en plats på golvet eller väggen. Du skulle förslagsvis kunna använda en hylla eller ett bord som bas. För att skapa en vinterkänsla kan du sprida konstgjord snö över ytan. Använd små snöflingor eller snöspray för ett frostigt underlag.

Placera små figurer runt adventskalendern för en lekfull touch. Detta är framförallt roligt och magiskt för de förväntansfulla barnen. Det kan vara tomtar i olika storlekar och andra små julfigurer.

För att göra julstationen ännu festligare kan du addera julkulor i olika färger och storlekar. Häng upp dem eller placera dem runt adventskalendern. För en traditionell julstämning får du inte glömma den konstgjorda granen. Placera små julgranar i olika storlekar runt om.