Citronträd: Skötsel och beskärning

- Categories : Default

Ett citronträd är en vacker och dekorativ växt som gör sig snygg i både trädgården och hemmet. När det kommer till skötsel och beskärning är citronträd dock inte de lättaste växterna att ha att göra med. Du måste därför vara medveten om att skötsel och vård av ett citronträd kräver både tid och tålamod.

För många är den bästa lösningen när det kommer till att ha ett snyggt citronträd att skaffa ett konstgjort citronträd, just för att den är så tidskrävande och känslig.  

I det här inlägget kan du läsa mer om skötsel och beskärning av citronträd. Vi granskar också några av de många fördelarna med att välja ett konstgjort citronträd. På så sätt kan du ta reda på vilken lösning som är bäst för dig.

Skötsel av ett citronträd

Citronträdet härstammar från Medelhavsområdet, och är därför van vid helt andra ljus-, vatten- och temperaturförhållanden än vi har i Sverige. Ett citronträd kräver därför mycket uppmärksamhet – och mycket tålamod.

Nedan har vi samlat ett antal tips på hur man sköter och beskär ett citronträd.

Bevattning

Ett citronträd behöver mycket vatten. Som utgångspunkt bör du vattna ditt träd en gång i veckan - men allt beror på hur varmt det är. Lägg märke till jorden i toppen av krukan. Det måste torka ut lite innan du vattnar igen. Du får dock aldrig låta trädets rötter torka ut.

Men du måste också vara försiktig med att vattna för mycket. Om trädets rötter ligger i vatten för länge kan de börja ruttna.

För att undvika övervattning kan du:

  • Välj en kruka med hål i botten så överflödigt vatten kan rinna ut.

  • Lägg lecakulor i botten av krukan, som kan absorbera överflödigt vatten. På så sätt undviker du att trädets rötter ruttnar om du varit lite för generös med vattningen.

Vattna ditt citronträd med kalkfritt vatten

Du bör alltid använda kalkfritt vatten för att vattna ditt citronträd. Kalk finns i vatten från kranen, genom att samla regnvatten eller spara vattnet från din torktumlare (om du äger en) kan du få tag på kalkfritt vatten. 

Ljus, temperatur och fuktförhållanden

Citronträd trivs med bra luftcirkulation och föredrar därför att vara ute. På vintern bör den däremot förvaras inne eftersom att citronträd inte tål temperaturer under 8°C. Se då till att öppna fönstren med jämna mellanrum så att trädet får frisk luft medan det är inomhus.

Citronträd behöver stabila temperaturförhållanden och mycket ljus. Från september till maj är det därför en bra idé att placera ditt citronträd i ett uterum eller vinterträdgård, där temperaturen ligger runt 10°C.

För att säkerställa att trädet får tillräckligt med ljus – minst 8 timmar solljus per dag – är det bra att skaffa odlingslampor som kan hjälpa trädet att ta sig igenom vintern. 

Dessutom trivs citronträd bäst med en luftfuktighet på minst 50 %. Se därför till att regelbundet duscha ditt citronträd med vatten så att det inte torkar ut.

Lägg märke till om ditt citronträd tappar löv

Det är normalt att ett citronträd tappar löv på vintern, förlusten av löv får dock inte vara alltför kraftig. Ett citronträd kan tappa löv på grund av att trädet får frost, det torkar ut eller har blivit övervattnat.

Gödselmedel

När du köper ett citronträd finns det vanligtvis redan gödselmedel i jorden. Men jorden kommer snabbt att tömmas på gödsel. Ett tecken på att ett citronträd har brist på gödsel är att trädets löv gulnar.

Se till att gödsla ditt citronträd var sjätte vecka. Använd helst gödsel avsett för citrusväxter.

Beskärning av citronträd

Som utgångspunkt är det inte nödvändigt att beskära ett citronträd. Du kan dock välja att beskära ditt citronträd om du vill bevara kronans form.

Om du vill beskära ditt citronträd är det bäst att göra det i juni/juli. Ta bort vissna eller döda grenar samt de grenar som växer inåt i kronan. Tänk på att ett citronträd inte tål särskilt hård beskärning. Du bör därför vara försiktig med hur mycket du beskär plantan varje år.

Konstgjort citronträd - njut av trädet utan krångel

Ett citronträd är ett underbart tillskott till hemmet, men det krävs mycket för att trädet ska trivas. Om du tvivlar på dina gröna fingrar, eller om du helt enkelt saknar tid och resurser för att ta hand om ett citronträd, kan du fortfarande njuta av citronträdets vackra utseende i ditt hem. Välj bara ett konstgjort citronträd.

Det finns många fördelar med att välja ett konstgjort istället för ett levande citronträd. Det säger sig självt att ett konstgjort citronträd inte kräver så mycket i skötsel. Trädet behöver inte vattnas, gödslas eller beskäras. Om du inte har tid med dessa saker, eller är du inte mycket för växter som kräver uppmärksamhet, är ett konstgjort citronträd en riktigt bra lösning.

Men det finns också många andra fördelar med att välja ett konstgjort citronträd, som kanske inte är riktigt lika uppenbart. Låt oss granska dem nedan.

 

Ett konstgjort citronträd kan stå var som helst

Ett levande citronträd behöver 8 timmars solljus per dag. Det måste ha stabil temperaturer, bra luftcirkulation och hög luftfuktighet. Alla dessa kriterier kan vara svåra att uppfylla – speciellt om du bor i ett hem utan tillgång till trädgård.

Väljer du ett konstgjort citronträd kan du placera det var som helst. Du behöver inte investera i odlingslampor för trädet, och du är inte begränsad av ljusinsläppet hemma.

Ditt hem ser alltid inbjudande ut

Levande citronträd ser bra ut när de trivs, men när de vissnar eller får för lite gödsel är det en annan historia. Med en konstgjord planta kommer ditt hem alltid att se inbjudande ut och ditt träd fräscht. 

Med ett konstgjort citronträd kan du vara säker på att trädet aldrig kommer att se trist ut. Väljer du dessutom ett citronträd av hög kvalitet kommer dina gäster förmodligen inte ens att märka att det inte lever.

Du slipper planeringen

Precis som många andra växter behöver ett citronträd vattnas regelbundet – och det är bäst att hålla ett öga på trädet när temperaturen förändras. Det innebär bland annat att det är extra planering kopplat till till exempel att åka på sommarlov, där du måste komma överens med en vän eller granne om att de kommer över och vattnar ditt citronträd.

Ett konstgjort citronträd gör det enkelt för dig att åka på semester utan att behöva oroa dig. Det möjliggör också spontanitet. Så du kan enkelt åka på en sista minuten-semester – ditt citronträd kommer att vara lika fräscht när du kommer hem.

Det är ingen fara för dina husdjur

Tyvärr är många växter – både utomhus och inomhus – giftiga för våra husdjur. Detta gäller även för citronträdet. Gifterna finns framför allt i själva citrusfrukten, men en del finns även i trädets rötter. Det är därför bäst att hålla husdjur som hundar och katter borta från citronträd.

Med ett konstgjort citronträd – och för den delen alla konstgjorda växter – slipper du oroa dig. Om du har husdjur kan du lugnt lämna dem ensamma hemma med ditt konstgjorda citronträd.

Njut av det dekorativa citronträdet – oavsett om du har gröna fingrar

Ett citronträd är en vacker och dekorativ växt som ser fantastisk ut i hemmet. Om du är bra på att ta hand om växter som kräver uppmärksamhet kan ett levande citronträd vara något för dig. Om du däremot vill njuta av citronträdet utan krångel, är ett konstgjort citronträd det perfekta valet.

Hos Brøndsholm hittar du ett brett utbud av konstgjorda träd och växter till bra priser. Om du letar efter ett konstgjort citronträd har du kommit till rätt ställe.

Vi är kända för att sälja högkvalitativa varor - och vi erbjuder alltid professionell rådgivning. Om du letar efter ett speciellt träd som vi inte har i lager hjälper vi dig också gärna att få det hem till dig. Vår leveranstid för specialtillverkade varor är vanligtvis cirka 8 arbetsdagar.

Besök oss på Brondsholm.dk och utforska vårt utbud av konstgjorda träd idag.