Inredning med maritimt tema – välj och vraka bland havets skatter

- Categories : Nyheter

Inred ditt hem i maritimt tema

Maritimt är en av de mest populära stilarna när det kommer till inredning av våra fritidshus. Detta gäller särskilt för sommarstugor som ligger utmed vår kust. Vissa är så förtjusta i den maritima stilen att de inreder såväl sitt landställe, som sitt åretruntboende och sin husvagn i marint tema.

Det är lätt att förstå varför maritim stil är så lockande. Många vill åt det enkla men ombonade livet vid havet. Närheten till brusande vågor, havsfåglar och faluröda sjöbodar försätter en lätt i ett tillstånd av harmoni. 

Det marina temat passar också utmärkt då du ska ställa till med kräftskiva för släkt och vänner. 

 

Få till den rätta maritima känslan med fartygsdetaljer

Visst skänker det maritima en mysig atmosfär åt ditt hem! Och det bästa är att det marina temat är ett verkligt ymnighetshorn att plocka från. Om båtar och fartyg är ett stort intresse kan du till exempel dekorera med attiraljer som har med sjöfart att göra. En livboj kan enkelt göras om till en tavelram eller spegel eller varför inte ställa en vacker gammal kompass på en central plats i hemmet? Med rätt inredningsdetaljer får du till en känsla som direkt kan dra tankarna åt att befinna sig i kojen ute på sjön.

Du behöver inte slå knut på dig själv för att hitta nya, kreativa sätt att dekorera ditt hem.

Med robusta rep och tampar infinner sig snabbt den härligt marina atmosfären. För äldre tiders sjöfolk innebar en välknuten knop ofta skillnaden mellan liv eller död. Idag kan dessa knopar bli till stämningsfulla inslag i ditt hem. 

Fiskeredskap, strandfynd och andra marina ting

Historiskt sett har fiske utgjort den huvudsakliga näringen längs kusten. Idag har de yrkesverksamma fiskarna modernare utrustning och kvar finns gamla nät och bojar som kan bli till vackra inredningsdetaljer. På loppis kan man till exempel ofta hitta gamla fiskelådor med vackra stämplar från forna dagars fiskeindustri i orter som Lysekil, Strömstad och Grebbestad. 

Ytterligare ett tips är att ge sig ut på stranden för att plocka snäckor. Med snäckor kan du till exempel skapa vackra mönster i rabatten eller pynta fönsterkarmar och hyllor. Snäckskal kan också bli till ursnygga dekorationer vid dukning. Du kan exempelvis lägga dem i en glasburk och vips så har du en lykta som skänker både ljus och mysig stämning. 

På stränderna kan man även hitta ting som drivved och sjöstjärnor som blir till rustika utsmyckningar i ditt hus, eller om du är konstnärligt lagd, byggmaterial till ett nytt Nimis.

Förgyll kräftskivan med maritimt pynt

Kräftskivan är för många årets absolut höjdpunkt. Inte nog med att den årliga festen markerar finalen på en skön sommarledighet, man får dessutom fira med läckerheter som skaldjur och västerbottenpaj!

Genom att höja ambitionsnivån på pyntandet kan du göra kräftfesten till en ännu festligare tillställning. Förutom de traditionella hattarna och lamporna kommer en vacker lykta definitivt höja stämningen. Ett annat tips är att sätta ut konstgjorda humrar och fiskar på bordet. Dessa havslevande varelser är speciellt populära bland kräftskivans yngre gäster. När det kommer till kräftskivor är det bara din fantasi som sätter gränser för hur du väljer att pynta.