Julmarknader – karta över Sveriges mysigaste julmarknader 2024

- Categories : Nyheter

Har du redan nu börjat fundera över vilka julmarknader du ska besöka i år? Faktum är att det runt om i Sverige finns en mängd marknader som bjuder på den traditionsenliga och högtidliga stämning som hör julen till. Det är allt från ljusen till dofterna, julpyntet och musiken som får oss att komma in i den rätta julstämningen och bli som barn på nytt.

Använd vår interaktiva karta för att hitta en mysig julmarknad nära dig och läs vidare för mer information om Sveriges bästa julmarknader.

Julmarknader i Stockholm 2024

Att ladda upp inför julen med att gå på julmarknad i Stockholm är en kär tradition för såväl stockholmare som för inresta. I vår huvudstad hålls varje år ett flertal traditionsenliga julmarknader som alla erbjuder ett brett utbud av aktiviteter, konsthantverk och spännande delikatesser. Vare sig du bor i Stockholm eller är turist, tycker vi att du ska besöka minst en marknad under julen 2024.


Julmarknad på Stortorget i Gamla stan

Julmarknaden på Stortorget i Gamla stan har en gedigen historia. Firandet har gått till på samma sätt och på samma plats sedan 1915 – med anor som går hela vägen tillbaka till 1300-talet. Det är Stockholms-Gillet som numera håller i arrangemanget som varje år går av stapeln ungefär en månad före jul. 

Här finns omkring 40 säljare och i de olika stånden får du ta del av allt från konstsmide till keramik och diverse godsaker som karameller och viltkött. Glöm inte att köpa en pepparkaka och en mugg glögg för att sedan ställa dig och njuta av den ståtliga julgranen som pryder torgets mitt. 

I år välkomnar julmarknaden i Gamla stan sina besökare mellan den 25 november och den 23 december.


Skansens Julmarknad

Skansen anordnar varje år en välbesökt julmarknad som varit en viktig tradition för både Stockholmare och turister sedan 1903. Här får du ta del av ett 70-tal spännande och duktiga utställare som bjuder på produkter inom mat och hantverk i julanda. Smaka på allt från marsipan och bröd till praliner och undersök utbudet av trähantverk, kläder, ljus och smycken. Här finns något för hela familjen – gammal som ung. 

Skansens julmarknad 2024 anordnar även flertalet högtidliga aktiviteter som julpyssel, ljusstöpning, dans kring julgranen och konserter med julmusik. I år är du välkommen varje fredag, lördag och söndag mellan den 24 november och den 17 december.


Julmarknad i Färgfabriken

Även i år anordnas julmarknaden i Färgfabriken i Stockholm mellan den 10 -11 december. Detta är stadens största julmarknad inom design, hantverk, mat och dryck. Hit vallfärdar årligen tusentals besökare som vill ta del av det stora utbudet. Förutom 100 utställare får du även njuta av livemusik i julens anda.

Marknaden välkomnar sina gäster mellan 11.00 och 17.00 båda dagarna.

 


Julmarknader i Göteborg 2024

Redan i början av november kommer julen till Göteborg. Då öppnar nämligen ett flertal mysiga julmarknader upp och välkomnar gäster från hela landet till julstämning av bästa sort.


Jul på Liseberg

I november 2024 kommer nordens största nöjesfält Liseberg återigen byta skepnad och bli en julmarknad i världsklass.

Träd och julgranar smyckas med miljontals lampor och hundratals utställare och handlare slår upp sina bodar. Utöver julhandel finns här även möjlighet till att åka skridskor, lämna önskelista till tomten och mycket mer.

 


Tjolöholms slotts Julmarknad

En liten bit utanför Göteborg hittar du Tjolöholms slott. Här anordnas varje år en traditionsenlig julmarknad. Faktum är att den första julmarknaden gick av stapeln redan 1987. 

Njut av julstämningen vid godset som är vackert upplyst av ljusslingor och mängder av ljusklädda granar. Här samlas matutställare och hantverkare från hela landet för att visa och sälja småskaligt tillverkade produkter. Ta även del av stämningsfulla upplevelser för hela familjen. 

I år välkomnar julmarknaden sina gäster mellan den 22-24 november, 29 november -1 december samt 6-8 december.


Julmarknader i Skåne 2024

Oavsett var du bor i Skåne är det aldrig långt till en mysig julmarknad. Här anordnas nämligen stämningsfulla julmarknader på ett flertal platser under juletid.


Julmarknad på Gästgifvaregården i Margretetorp

Bor du i nordvästra Skåne kan du besöka Margretetorps julmarknad i Hjärnarp (mitt emellan Båstad och Ängelholm). Här ställer flera lokala utställare upp sina stånd 2024 och bjuder på harmoni och julstämning bland hantverk, traditionsenliga delikatesser och blommor.

Passa på att inhandla några unika julklappar till dina nära och kära och glöm inte bort att be barnen skriva en önskelista inna besöket – här väntar nämligen tomten.

 


Jul på Övedskloster

År 2024 blir det tionde året i rad som det anordnas en mysig och stämningsfull julmarknad på Övedskloster. Hit är du välkommen mellan den 9 och 11 december för möjligheten att komma i julstämning på riktigt. Ett hundratal duktiga kreatörer ställer varje år ut sina hantverk och mathantverk här. Det bjuds dessutom på mysiga aktiviteter, luciatåg och annan trevlig underhållning som hör julen till.

Julmarknaden har öppet fredagen den 13 december klockan 15.00 till 20.00 samt lördag och söndag den 14 och 15 december mellan 10.00 till 17.00.


Malmö Julmarknad

På Gustav Adolfs torg och Södertull mitt i Malmö stadskärna öppnas årligen en klassisk julmarknad utomhus. Här säljs genuint hantverk, konsthantverk, delikatesser och mycket mer.

Malmö är en mysig stad under juletid och julmarknaden bidrar till en extra högtidlig stämning. Här finns förutom en mängd spännande stånd även pysselstuga, vackra ljusinstallationer, karuseller, häst och vagn och tomtar. Ta dig tid och strosa runt i några timmar för att dofta, smaka och känna in julen på riktigt.

 


Julmarknad i Dalarna 2024

Dalarna är det perfekta resmålet för dig som letar efter riktig julstämning med sitt frostiga och snötäckta landskap. Därför kan du säkert ana att julmarknaderna här bjuder på en utomordentlig julstämning. 


Julmarknad i Långa Ladan

Julmarknaden i Långa Ladan i Ludvika bjuder främst på utställare inom hantverk och bröd, men även en högtidlig och mysig miljö som får alla besökare att njuta lite extra av julen. Här finns dessutom lotteri och kaffeservering. Marknaden håller öppet mellan 12.00 och 16.00, med start den 4 december.


Julmarknad i Sunnansjö

Besök Sunnansjö för en julmarknad i gammal stil. De 40-tal försäljare som finns är säljer genuina hantverk och smarriga godsaker. Hit kommer även tomten för att besöka de minsta gästerna. Julmarknaden hittar du på hembygdsgården i Sunnansjö med start 19 november.