Inreda växthus: Så skapar du ett mysigt växthus

- Categories : Default

Ett härligt växthus är nästan ett måste i den stora lummiga trädgården. Växthuset är ju faktiskt inte enbart en plats för odling utan också ett trevligt utrymme att sitta på. Här kan du inreda med lite av varje beroende på vad du tycker är trevligt. Dekorera med ett litet bord och stolar, en soffgrupp eller kanske en bänk för att använda ytan som ett utomhuskontor. Promenera ut till växthuset för mysiga fikastunder, middagar eller för att får en stund i lugn och ro för dig själv. Läs vidare för kreativa tips och råd på hur du inreder ett växthus med stil – och kanske en liten gnutta magi.

Det måste du ha i ditt växthuset

Växthuset ska både vara en mysig plats att vistas på, och ett praktiskt utrymme för olika typer av trädgårdsarbete – och därför behövs rätt inredning och redskap. Nedan följer allt du behöver för att inreda ett litet eller stort växthus.

Belysning

Oavsett om du ska inreda ditt växthus för odling eller som ett mysigt uterum är belysning alltid viktig. Lampor bidrar till både värme och ljus. Kontrollera med din växthusleverantör vilken typ av belysning som passar i just ditt växthus.

Hos Brøndsholm kan du dessutom köpa en mängd ljusslingor, men också ljuslyktor att hänga eller placera lite var du vill. Genom att jobba med punktbelysning skapar du ditt nya favoritrum.

    

Hyllor och prydnadsväxter

Placera växter på hyllor. Både för att utnyttja hela växthusets utrymme, men också för att skapa en härlig atmosfär som ger en känsla av att växtligheten sprider ut sig över rummet. Kom bara ihåg att ljuset måste nå alla plantor.

Vill du fylla på med grönska men samtidigt inte ha allt för många växter att ta hand om? Då kan du blanda riktiga plantor med konstgjorda prydnadsväxter som utfyllnad. Kolla in Brøndsholms utbud av konstgjorda växter med UV-skydd som håller sig fina i växthuset.

Planteringsbord

Ett måste i växthuset är ett bord att plantera vid. Bordet kan du flytta runt på beroende på var du i stunden känner för att stå och arbeta, eller till och med flytta ut om vädret tillåter. Se till att bordet inte är för litet eller för vingligt – du ska kunna utföra ditt arbete utan problem. Det ska även finnas plats för redskap och krukor.

Hinkar att plantera i

Hinkar är utmärkta att plantera i – och kan dessutom vara mycket estetiskt tilltalande. Plantera allt från gurka till vindruvor och tomatplantor. Kom dock ihåg att dessa plantor växer på höjden och behöver därför stöd. Montera krokar och snören att hänga plantorna på när de fått lite höjd. Även stora krukor och baljor i zink är mycket användbara i växthus och är dessutom otroligt snygga.

Skuggväv eller tygvåder

För att anpassa ljusinsläppet i växthuset kan du hänga upp skuggväv eller tygvåder i stänger eller vajrar. Reglera dessa efter var solen står på himlen.

Bekväma utemöbler

När du inreder ditt växthus är bekväma utemöbler mycket viktiga. Framförallt om du vill använda växthuset som en plats för att slappna av och umgås. Det kan vara bord och stolar, en soffa eller en fåtölj att luta sig tillbaka i och njuta av den härliga miljön.

Glöm inte att även kolla in vår artikel om hur du dekorerar din altan inför våren och sommaren.

Innan du välkomnar växter ska du…

Vi rekommenderar att du drar in el i växthuset. El ger arbetsljus och mysbelysning men behövs även till uppvärmning, elverktyg och andra produkter som går på el – som dator och radio. Kom ihåg att komplettera med jordfelsbrytare.

För bekvämlighetens skull kan det även vara en god idé att dra in rinnande vatten. Då kan du installera automatisk droppbevattning samt underlätta för dig själv vid städning.

Ytterligare något som underlättar är att installera en stor dörr så att du enkelt kan bära in stora lådor eller gå in med en skottkärra.

Våra 5 bästa tips – så inreder du ett magiskt växthus

1. Inbjudande sittplatser att umgås på

Eftersom det grönskande växthuset är en mycket trevlig plats att befinna sig på ska du såklart också placera härliga utemöbler här inne. Gör plats för fikastunder, middagar eller en avslappnad hörna där du kan luta dig tillbaka och låta lugnet infinna sig. Har du ett större växthus finns det förmodligen plats för flera sittgrupper för olika ändamål.

2. Textilier som skapar hemtrevnad

När du ska inreda ditt växthus mysigt med sittytor är även textilier som kuddar och filtar väsentliga. Köp detaljer i härliga naturnära material som på ett naturligt sätt smälter in bland allt det gröna. Detta skulle exempelvis kunna vara kuddar i linne eller en stor mjuk pläd i ull. Du skulle även kunna lägga ut en härlig slittålig matta på golvet. Se förslagsvis vår randiga utomhusmatta, perfekt för all utomhusmiljö.

3. Mängder av växter och krukor

Förutom att odla grönsaker och vackra blommor i växthuset kan du även dekorera med plantor i härliga krukor för att på så sätt skapa en ljuvlig plats. Varför inte vara lite vågad i dina val och mixa mellan en mängd olika krukor? Placera dem på bord, stolar, fönsterkarmar och på golvet.

Hos Brøndsholm hittar du ett stort urval av kreativa krukor i olika storlekar, färger och material. Inred växthuset med krukor i träzink eller kanske bananblad.

4. Mysig belysning för sena sommarkvällar

Stämningsfull belysning är A och O om du vill kunna sitta i ditt växthus även när dag övergår till kväll. För ett extra magiskt resultat tycker vi att du ska kombinera levande ljus med stämningsfulla lampor och ljusslingor.

5. Andra fina detaljer

Glöm inte att addera andra fina detaljer som tillsammans skapar den där rätta känslan. Det skulle kunna vara en snygg vattenkanna, ett fat att ställa krukorna på, små konstgjorda djur eller andra härliga prydnadsföremål.