Tips och inspiration: Så dekorerar du en fönsterbräda

- Categories : Default

Fönster är på många sätt hemmets viktigaste element. De släpper in härligt dagsljus till dina rum, gör det möjligt att ta del av världen utanför – och de går att styla precis hur du vill! Förutom att hänga upp ljuvliga gardiner kan du även dekorera dina fönsterbrädor med växter i snygga krukor, ljuslyktorljusstakar och mysbelysning i form av fönsterlampor. Ja du förstår, möjligheterna är oändliga.

För att du ska komma i rätt stämning och hitta inspiration till dina egna fönsterbrädor har vi skrivit ihop en artikel med tips och trix till hur du gör fint i fönstret. Lär dig allt om hur du skapar snygg fönsterdekoration i djupa och smala fönsterbrädor och i höga fönster.

Vad kan man ha i ett fönster?

Många håller sig till säkra kort när det kommer till fönsterinredning och väljer dekorationer som blomkrukor och fönsterlampor. Och visst är det alltid snyggt med en pampig växt i en ståtlig kruka eller en lampa som sprider ett mysigt ljus till sin omgivning – vi säger inget annat. Men våga välkomna fler läckra detaljer som du tycker gör ditt hem extra trevligt. Det skulle exempelvis kunna vara ett stilleben med ett par favoritböcker i snygga omslag på vilka du placerar en ljuslykta. Men också små prydnadsföremål som fått följa med hem från olika resor. Eller varför inte konstgjorda växter i form av blomrankor som hänger ner längs fönsterkarmens kanter, eller blad och grenar hopsatta i en trevlig konstilation. En mängd favoritdekorationer med andra ord. 

Tycker du om att inreda och pynta? Då kanske du även vill läsa vår artikel om hur du dekorerar altanen inför våren och sommaren.

    

Hur dekorerar man en fönsterbräda?

När du dekorerar dina fönsterbrädor är det alltid bra att utgå från fönsterbrädans storlek och form. Stora dekorationer passar exempelvis inte på mindre fönsterbrädor, och vise versa. Därför kommer vi nu gå igenom hur du ska tänka när du pyntar dina fönster, beroende på vilket fönster det är. Fortsätt läsa för att ta del av all inspo du kan tänkas behöva när du ska inreda ett fönster snyggt.

Smala fönsterbrädor

Att dekorera en smal fönsterbräda är förmodligen det mest utmanande, eftersom det inte finns så mycket yta att jobba med. Det du vill undvika är att all dekoration radas upp på en rak linje bredvid varandra. Vårt bästa tip för att undvika detta är att gruppera de valda föremålen. Ställ växterna för sig, lyktorna för sig och placera fönsterlampan längs ut på kanten en bit ifrån grupperingarna. Jobba gärna med en variation av storlekar och höjder för en mjukare och mer inredd känsla.

Djupa fönsterbrädor

Du som har djupa fönsterbrädor kan unna dig själv mer kreativ frihet. Däremot kan det fortfarande vara utmanande att dekorera fönsterbrädan på rätt sätt. Det du vill göra är att ta tillvara på dess djup och använda all yta som finns. Vi rekommenderar att du antingen tar till stora detaljer som en större lampa eller kruka, eller att du arrangerar flera mindre föremål till en större gruppering där föremålen placeras både framför och bakom varandra så att djupet utnyttjas.

Du skulle även kunna luta en mindre tavla mot fönstret eller kanske en spegel. Tycker du det känns svårt att skapa snygga arrangemang kan du använda dig av säkra kort och välja ut två till tre större föremål.

Höga fönster

När du ska dekorera stora och höga fönster bör du använda dig av höga dekorationer. När fönstret eller fönsterkarmen bjuder på mycket utrymme är det viktigt att inte välja föremål som är för pluttiga. Ett par höga ljusstakar fungerar som vackra och stilrena detaljer och matchar dessutom höjden perfekt. En stor konstgjord växt eller en hängande växt passar också mycket bra i höga fönster.

Du vet väl att du hos Brøndsholm även kan köpa konstgjorda växter med UV-skydd. Dessa är perfekta att placera i stora fönster som släpper in mycket solljus. Hela vårt sortiment av konstgjorda UV-skyddade växter hittar du här.

Tip! Vi kan inte nog understryka vikten av kontraster när du dekorerar ett fönsterbräda. Det gäller oavsett vilket fönster det är som ska inredas. Utmana former och storlekar och matcha högt med lågt, kantigt med runt och hårt med mjukt. Det är så du skapar en snygg balans som inte tar över eller upplevs onaturlig.

    

Vi listar – 8 tips på hur du skapar ett snyggt fönsterbräda

1. Ojämna antal

Väljer du att dekorera med jämna antal, exempelvis två krukor och två ljusstakar i ett fönster, kan resultatet lätt bli onaturligt. Ett ojämnt antal detaljer är ofta mer behagligt för ögat.

2. Olika material och texturer

När olika material och texturer blandas blir intrycket med ens mycket mer intressant och dynamiskt. Våga blanda växter i plast med ljuslyktor i glas och ett litet dekorationsdjur i filt.

3. Grupperingar

Vi har sagt det förr och vi säger det igen, sätt ihop grupperingar på fönsterbrädan istället för att rada upp dekorativa föremål. Var noga med att skapa ett naturligt tomrum mellan varje gruppering.

4. En och samma färgskala

Även om det alltid är fint med variation är val av detaljer inom samma färgskala oftast den enklaste vägen till ett fint och enhetligt intryck. Vill du skapa en kreativ och lekfull känsla kan du däremot med fördel bjuda in en ensam utstickande, färgstark kulör – eller kanske två.

5. Nivåskillnader

Även detta tips har vi nämnt tidigare. Fönstret upplevs mycket mer dynamiskt och levande om du inreder fönsterkarmen med föremål som är olika höga. Vill du att en detalj ska komma högre upp kan du placera den på en trave böcker eller tidningar.

6. Mysbelysning

En snygg fönsterlampa är inte bara en trevlig detalj för ögat, den bidrar också med ett mysigt ljus till rummet. En mindre lampa är även mycket stilren ihop med böcker, växer och annan hemtrevlig dekoration.

7. Planter og afskårne blomster

När du inreder en fönsterbräda med växter eller färgglada buketter med snittblommor blir intrycket betydligt gladare och mer inbjudande. Vi vill tipsa om att välja konstgjorda växter från Brøndsholm som håller sig fina under lång tid och kan placeras var som helst. Bland vårt breda sortiment hittar du även konstgjorda blommor att binda buketter med. Mer om hur du binder en trevlig bukett kan du läsa här..

8. Inredning framför fönstret

Har du smala fönsterbrädor med vill ändå dekorera vid fönstret kan du exempelvis placera ett halvmåneformat bord eller en pall framför. Här kan du placera all den dekoration du inte får plats med på fönsterbrädan.